Puspel Syabas Water Disruptions/ Gangguan Bekalan Air 14-15 March 2012

SYABAS ingin memaklumkan tempoh masa gangguan bekalan air tersebut dianggarkan selama 36 jam iaitu bermula pada jam 8.00 pagi, 14 Mac 2012 (Rabu) sehingga 8.00 malam, 15 Mac 2012 (Khamis). Senarai kawasan yang terlibat adalah seperti di Lampiran A.Sebagai persediaan, semua pengguna di kawasan tersenarai di lampiran A adalah dinasihatkan untuk menyimpan bekalan air secukupnya bagi menghadapi gangguan tersebut. Walau bagaimanapun, sebahagian kawasan daripada 7 wilayah terlibat khususnya kawasan rendah berkemungkinan akan terus mendapat bekalan air dalam tempoh tersebut tanpa sebarang gangguan bekalan air kerana mendapat sumber daripada loji-loji rawatan yang lain termasuk LRA SSP2, SSP3, Sungai Langat dan Sungai Semenyih serta simpanan dalam kolam-kolam air yang tersedia.

Get more information by clicking on the spoiler >>  Click here to show spoiler

Dengan rezab kapasiti simpanan yang kecil dan kadar permintaan yang tinggi, pihak SYABAS ingin memaklumkan bahawa hentitugas LRA SSP1 kali ini akan menyebabkan masa pemulihan(recovery) yang lebih panjang walaupun kerja-kerja yang dilakukan pihak SPLASH mengikut jadual. Adalah dijangkakan tempoh masa yang diambil untuk keadaan bekalan air pulih sepenuhnya di semua kawasan terlibat adalah secara berperingkat-peringkat dan SYABAS menjangkakan kawasan yang tinggi dan jauh dari kolam air terutamanya di sekitar Petaling dan Klang adalah kawasan yang terakhir akan pulih sepenuhnya. SYABAS juga akan memaklumkan dari semasa ke semasa berhubung status pemulihan bekalan air di kawasan yang terlibat sekiranya perlu. SYABAS akan berusaha bagi membuat sebarang penyediaan termasuk menyediakan simpanan dalam kolam air dengan secukupnya dan menyalurkan air dari sumber lain sekiranya rezab kapasiti membenarkan bagi mengurangkan tempoh masa pemulihan dan juga jumlah kawasan yang terlibat. Atas inisiatif SYABAS, kawasan-kawasan di Wilayah Sepang, Hulu Langat, Sabak Bernam, serta sebahagian Kuala Selangor dan Gombak akan mendapat sumber bekalan alternatif daripada sumber berasingan iaitu dari LRA SSP3 dan SSP2. Sehubungan itu, dijangka kawasan-kawasan ini tidak akan menghadapi gangguan bekalan air. Sebagai langkah persediaan awal, SYABAS telah meletakkan kakitangannya untuk menghadapi hentitugas berjadual ini termasuk meletakkan 42 buah lori tangki dalam keadaan tunggu sedia serta menyediakan 192 buah tangki statik sekiranya diperlukan untuk diletakkan di kawasan-kawasan yang strategik bagi membekalkan air pada waktu kecemasan. Pihak SYABAS juga akan mengaktifkan ERP Kod Kuning (mode standby) semasa menghadapi hentitugas ini.

Para pengguna di kawasan terlibat dinasihatkan agar menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh hentitugas LRA SSP1 tersebut. Mereka yang memerlukan bantuan bekalan air menerusi lori tangki ataupun ingin mendapat maklumat lanjut berhubung gangguan bekalan air tidak berjadual ini disaran agar menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) di talian bebas tol, 1-800-88-5252.

Bilangan Wilayah terlibat : 5 Wilayah

1. Wilayah Hulu Selangor

2. Wilayah Petaling

3. Wilayah Kuala Lumpur

4. Wilayah Klang/Shah Alam

5. Wilayah Kuala Langat

  WILAYAH HULU SELANGOR

 1. Kg. Sg. Serai, Kuang
 2. Kg. Kuang, Kuang
 3. Kg. Cempedak, Kuang
 4. Kg. Gombak, Kuang
 5. Kg. Baru, Kundang
 6. Kg. Melayu Sri, Kundang
 7. Kg. Permata, Kundang
 8. Taman Desa, Kundang
 9. Bandar Baru Kundang
 10. Kundang Jaya, Kundang
 11. Taman Rajmat Jaya, Kundang
 12. Taman Tasik Biru, Kundang
 13. Kawasan Industri, Kundang
 14. Keseluruhan Bandar Tasik Puteri

WILAYAH PETALING

 1. SS 1 – 6, PJ
 2. SS 7, Kelana Jaya
 3. SS 8, Trade Zone
 4. SS 9A, Sg. Way
 5. SS 20, Damansara Kim
 6. SS 21 & 21A, Damansara Utama
 7. SS 22, Damansara Jaya
 8. SS 22 – 23, Kg. Sg. Kayu Ara
 9. SS 24, Taman Megah
 10. SS 25, Taman Mayang Mas
 11. SS 26, Taman Mayang
 12. PJU 1, Bukit Mayang Mas, Kg. Cempaka, Sungai Mas & Aman Suria..
 13. PJU 1A, Damansara Idaman
 14. PJU 3, Sunway Damansara & Mutiara Tropicana
 15. PJU 6A, Kg. Kayu Ara
 16. PJU 7, Mutiara Damansara
 17. PJU 8, Damansara Perdana & Bukit Lanjan
 18. Taman Megah Mas
 19. Bandar Utama
 20. Tropicana Golf
 21. TTDI & Pinggiran TTDI
 22. Sg. Pencala
 23. Seksyen 2 hingga 11, Kota Damansara
 24. PJU 5, Pusat Perdagangan Kota Damansara
 25. U9, Monteres, Kayangan Height & Subang Sejahtera
 26. Seksyen 12 hingga 14, PJ
 27. Kg. Melayu Subang
 28. U3, Subang Perdana
 29. U5, Mah Sing
 30. Subang Bestari

Page 2 of 4 | Previous page | Next page