Food

creme caramel

Ok this is the first time im making creme caramel which i got from AuntyN. Tak sangka si Delinn pon wat puding caramel gak. Recipe ada kat link AN tu..tapi i dah omit the jagung. bukan sbb aku allergic jagung..tapi aku suka caramel biasa jek…kalo ngan jagung mcm pelik gitu.

Yang dua org tu..letak recipe…tak letak gambar…so aku letak gambar..tapi tak letak recipe. Linn, lain kali aku try recipe ko laks…

AuntyN’s Creme Caramel (nie aku kopipes dari blog ko ya AN :P)

Bahan-bahan
5 biji telur (saiz besar)
1 tin (405 g) susu cair (Ideal yang terbaik lah)
1/2 tin (1/2 dari 500 g) condense milk
7 – 8 sudu besar gula
1 tin jagung (cream style)
2 sudu besar tepung kastard
1 tin air (gunakan tin susu cair)

Cara-cara membuatnya
Image hosted by Photobucket.coma) Cara membuat gula hangus.
1. Keringkan tin pembakar kek (lebih kurang 9 in diameter dan 3 in tebal)
2. Ambik 2 sudu gula, masukkan ke dalam tin pembakar kek.
3. Letakkan ke atas api yang perlahan untuk cairkan gula seningga gula menjadi kuning kekuningan.
4. Ratakan gula hangus ke sekelilng tin pembakar.
5. Angkat dari api biarkan gula sejuk dan membeku.

Image hosted by Photobucket.comb) Cara membuat Puding
1. Pecahkan telur ke dalam mangkuk yang agak besar.
2. Kacau telur supaya telur merah dan putih tu bercampur rata. Jangan kacau sehingga kembang telur
3. Masukkan cusu cair dan kondense milk ke dalam telur tadi
4. Larutkan tepung kastard ke dalam air
5. Masukkan gula, larutan tepungkastard dan jagung ke dalam mangkung yang berisi telur dan susu.
6. Kacau supaya semua rata.
Image hosted by Photobucket.com7. Masukkan adunan cecair ini ke dalam tin pembakar yang mempunyai gula hangus beku.
8. Masukkan bekas ke dalam steamer dan kukus lebih kurang selama 30 minit sehingga 45 minit. Api jangan kuat nanti dia jadi bersarang. Slow fire and slightly longer is better.
9. Bila sudah masak, tak nampak cair dah adunan tu, angkat dan sejukkan.
10. Bila dah sejuk terbalikkan puding ke atas pinggan.
11. Hiaskan dengan mix fruit atau sliced peaches yang dalam tin tu

Image hosted by Photobucket.com Image hosted by Photobucket.com
Gambar yg kiri tu lepas dah kukus…….yg kat kanantu lepas aku terbalikkannya….actually aku lupa nak tunggu dier cool down sbelum terbalikkan..so dier hancur skit. Pastu aku lupa lak letak gula dlm step (5) so dier tak cukup manis. Takpe…next time leh try lagi :P

Note : On my 2nd attempt, i tapis-ed the egg and the texture was nicer and smoother.

4 Comments

  • AuntyN

    Coco : Lain kali gula hangus tu api kecil tau, tak lah terlalu gelap color nya. Then jangan kacau byk sgt and then masa masak pun api kecilkan sikit
    Thanks for trying

  • DeLinn

    coco
    another tips, better u tapis telur tu. Untuk bagi teksture cantik. hehehe i pun buat but tak snap pic. Rajin u snap pic step by step eks.. hehehehe i shud do like u jugak next time hehehehehe

  • DeLinn

    eh btw, u memang suka buat desserts kan? such as cheese cake la.. eh.. u sure tau buat kek choc kukus kan? my pren buat soooo sedap. I baru nak belajar that one pulak. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *