F.O.J,  Gatherings,  Greetings

Gegar Raya 07 : The Aftermath

(rasanya im the last person nak update pasal gegar nih, so bacalah entry yg panjang dan detailed ini)

Finally! Its over! Yeehaa! Tuhan saja yg tahu betapa stress nye I hari sabtu tu. Firstly, I ada major project documentation kena hantar sebelum pukul 12. Dan kena settlekan plak 2 presentation utk mlm tu. Satu utk introduction Kelab Reban dan satu gi slideshow. Pagi tu i bgn kul 4am lebih (yer…FOUR AM) utk siapkan semua kerja.Dlm pukul 10am, masa documentation i dah nak habis, tiba2 blackout. Demmit! So, I dah agak mesti tak sempat hantar sebelum pukul 12. File i plak takde backup dlm thumbdrive, semua ada dlm PC. Takkan i nak bawa satu PC tu gi kolej? So what to do, cant do anything about it. So abaikan je

So i concentrate buat presentation tu pula. Yg intro presentation tu i buat fully dlm Flash CS3 dan dah siap. Tinggal nak masukkan lagu je. SO i buat je slideshow gambar tu. Yg tu i pakai Windows Movie Maker sbb ada lebih 200 gambar so it was easier using that. Pastu sumbat2 ler lagu2 raya yg berkenaan. Masalah besar pada haritu adalah memasukkan lagu dlm Flash presentation. Lepas dah ada lagu, trus rosak benda alah tu. susah giler nak explain. Problem dier I buat kat Flash CS3, version dlm laptop plak Flash MX so takleh main kat laptop. I dah panic dah..time tu dah kul 4 lebih still tak settle2 lagi. Last2 call Budak, sib baik laptop dier leh install CS3.

Gi amik si Afdzal, tu pon kena tunggu dier dlm 20 minute sbb mamat tu ntah buat keja apa. Time tu i dah tak larat dah, mata berat, kepala pening. So bagi je la mamat tu bawa baby baru I. I suh amik jalan Kota Dsara-Jln Duta pastu gi Ampang (NKVE), tapi dier plak, mati-matian nak ikot jalan Kota Dsara-Sg Buluh-Batu Caves-Ampang (MRR2). Lepas 5 min gaduh, i biarkan dier jek, i dah tak larat nak gaduh. Lantak ko laa Afdzal.

Tak sampai pon Batu Caves tu, dah mula jam. Seperti yg I dah jangkakan. Jam tak habis2 dari a long way before batu caves all the way sampai Ampang. Org dah kata jgn ikot jalan nie..ko mati2 nak ikot, lantak ko lah nak redah jam. I tanak cakap apa2 dah, tido je dlm kete. Bila dah dekat ngan Ampang, i dah rasa pening sgt dan Linn dah pesan 15 botol mineral water utk AJK so kita singgah kat Petronas & beli Panadol.

Sampai De Palma dlm kul 6 lebih, trus campak bag kat tepi, buka laptop, test connection, online, gi tgk2 apa lagi yg patut setting, test presentation, on webcam. Time tu dah hampir takde org kat dewan tu. Yang tinggal hanya tuan alang, budak & wak. Sempat juga I amik gambar pakai baju AJK yg neon green itu (siapa lah pilih kaler tu?). Pompuan2 yg lain semua dah cabut ke atas bersiap2 so I pon naik atas skali, dgn webcam dibiarkan on utk test connection.

After a quick quick shower kat bilik Delinn & gang, cepat2 tukar baju dan pakai makeup skit dan sikat rambut, i turun utk ambil gegambar dan make sure everything dah settle kat bawah. Sampai je laptop, nampak msg melambak. Alamak! Lupa plak set webcam utk Always allow everyone to view. Mmg dah kelam kabut giler masa tu so ada request yg tak di-Accept.

bersiap sedia

Masa i turun dah mcm ramai org kat bawah tu, semua tunggu kat luar. Setiap org disuruh register dan tulis sepatah dua kata utk guestbook yg akan dipos ke bapak ayam kat US itu. Dan setiap org diberi goodie bag yg berisi mug exclusive Gegar Ria 07, patung kangaroo/koala bear (ketara sgt i tak buka lagi i nyer goodie bag tu) dan some fliers (tak baca gi).

Lepas org dah register, Alangz akan dtg dan suh derang record ucapan skit utk Joe dengan berlatar-belakang backdrop kita yg kalerful ala-ala poster utk tadika. Unfortunatly, Alangz tersalah setting videocamera tu dlm nightmode so semua benda nampak mcm kehijauan dan tak terserlah kalernya. So I dgn DQ nya (belajar dari Delinn) record ucapan dua kali sbb yg 2nd time to baru cantik kalernya. Time tu i nervous giler, takut persentation tak best atau tak cun.

backdrop

Then AJK berkumpul utk kali yang ntah brapa ribu last dan semua berharap everything berjalan lancar. I tgk Angah mcm dah nervous dan tgn dier sejuk, DQ delinn muka excited giler dan hati I dah dap-dup-dap-dup. Dan pada pukul 8.30pm, pintu dibuka oleh Afdzal menjemput org masuk. Tp yg peliknya..takde org nak masuk plak time tu, mula2 tu nak gelak gak tp mcm tak baik plak ketawakan guest kita kan? So masing2 cari tempat duduk sendiri, bersalam-salaman dan jumpa kawan2 lama dan baru.

Wak & Angah mmg superb jadi MC. Wak (for once) tak seformal seperti yg selalunya dan angah mmg best la..kelakar – esp time dier yg dpt hadiah lucky draw tu. Tp yg sedihnye dedua lupa nak cue I utk Welcoming presentation. hampeh! Takper takper…lepas tu sempat juga tunjuk presentation tu. Click gambar di bawah utk melihat Welcoming presentation tu. Takde sound sbb tanak file dier besar sgt

welcoming presentation for gegar ria

Lepas tu time utk makan pula sbb semua tgh kelaparan especially AJK yg hanya sempat makan nasi ayam je siang haritu. Cian kan kita org derang? Sambil makan tu, kita mainkan gambar-gambar dari aktiviti yg lepas2. Picnic, makan2, kawin2, camping, gegar dan lain lain. The best part is, time2 makan tu, semua dok tgk dan org yg pegi aktiviti tu masih2 citer apa yg jadi kat sana pada org lain yg dok semeja. So dgn tu org lain dpt tau aktiviti makan-makan kita. I tgh upload file tu utk didownload nanti

welcoming presentation for gegar ria

Lepas tu ada performances dari kugiran yg diimport khas dari merata dunia dari Malaysia ke Singpore sampai ke Canada – Zaidee, Budak & Wan bermain gitar, diiringi sore2 merdu Afdzal, Serindit & Par. Pastu ada kareoke dari Fara yg menyanyi penuh perasaan sampai dier menari pada penhujung lagu dier tu. Then ada penyanyi kareoke yg diimport dari Singapore, Anne, yg bernyanyi dgn Zaidee.

kugiran spesel

Sambil tu ada lucky draw. Hadiah2 nye semua best best mcm Handphone nokia, wireless keyboard, mp3 player, digital camera, keropok, mamee, meggi, webcam, etc etc. Dan yg bestnye, semua org dapat hadiah. Lepas tu ada acara potong kek utk semua October babies. Kek disponsor oleh cik Yam dari secret recipe. Yum yum.

Pada penghujung mlm, kita ada sesi nyanyi lagu err…i tatau tajuk lagu tu…sambil salam2 tgn. Lepas tu ada group picture. Benda nie of coz la benda yg paling wajib masa gath reban. AJK semua stayback utk clean up dan ada post mortem discussion sikit. Everybody agreed yg malam tu adalah success! Dan semua org seronok. So…jumpa lagi di gegar tahun hadapan!

group pic group pic girls

Other Updates/Gambar :

(eleh! I tau ko org scroll bawah cepat2 tgk gambar jek :P)

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *