News

Puspel Syabas Water Disruptions/ Gangguan Bekalan Air 14-15 March 2012

Sorry this is a little late but there has been a scheduled water disruption on 14 March announced by Puspel Syabas. It is expected to last for 36 hours from 8:00am 14 March (Wednesday) to 8.00pm 15 March (Thursday). Please take note of the affected locations as below.

The info below was obtained from their FACEBOOK PAGE Notes here – http://www.facebook.com/note.php?note_id=382473158432566

NOTICE

This website/blog is NOT an official site for Puspel Syabas. For inquiries/complaints regarding water supply, please contact Puspel Syabas via Phone – 1800-88-5252, Twitter – http://www.twitter.com/puspel or Facebook – http://www.facebook.com/pages/PUSPEL/269414720490

NOTIS

Lamanweb/blog ini BUKANNYA laman rasmi Puspel Syabas. Untuk sebarang komen/aduan/pertanyaan, sila menghubungi Puspel Syabas melalui Telefon – 1800-88-5252, Twitter – http://www.twitter.com/puspel or Facebook – http://www.facebook.com/pages/PUSPEL/269414720490

Kuala Lumpur – Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) telah menerima  permohonan daripada pihak pengendali Loji Rawatan Air (LRA) Sg. Selangor Fasa 1 (SSP1), iaitu Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor (SPLASH) bagi pihaknya melaksanakan hentitugas sementara loji untuk memberi laluan kepada kerja-kerja penyenggaraan serta menukar aset-aset utama yang mengalami masalah teknikal pada 14 Mac 2012 bersamaan hari Rabu.

Get more information by clicking on the spoiler >>  [spoiler]Kerja-kerja yang dimaksudkan ialah  penggantian ’Sluice Valve’ bersaiz 800mm pam No. 7 di Rumah Pam Air Mentah (RWPH), pengantian ‘Delivery Sluice Valve’ bersaiz 1350mm pam no.7 dan’Suction Butterfly Valve’ bersaiz 1450mm di Rumah Pam Air Bersih (TWPH)  dan serta kerja-kerja penyenggaraan ’Feeder’ elektrikal No.1.

SYABAS telah dimaklumkan oleh  pihak SPLASH bahawa hentitugas ini perlu dijalankan segera sebagai persediaan awal sebelum menjalankan kerja-kerja penambahbaikan Pam Air Bersih untuk mencapai tahap kapasiti rekabentuk LRA berkenaan ke tahap 950 JLH (Juta Liter Sehari). Buat masa ini, loji tersebut masih belum mampu mencapai kapasiti rebentuknya dan hanya boleh mencapai pengeluaran sekitar 840 JLH sahaja dan terdapat kekurangan sebanyak 110 JLH. Justeru itu, pam-pam utama di Rumah Pam Bersih dan Rumah Pam Air Mentah memerlukan penambahbaikan bagi mengatasi kekurangan tersebut.

Untuk makluman, LRA SSP1 ini membekalkan air sebanyak 840 JLH ke 7 buah wilayah iaitu Wilayah Klang, Petaling, Gombak, Kuala Lumpur, Kuala Selangor, Hulu Selangor dan Kuala Langat dengan jumlah akaun melebihi 220 ribu dan dianggarkan sebanyak 1.0 juta pengguna di Selangor dan Kuala Lumpur termasuklah kawasan-kawasan penting seperti Zon Bebas Cukai Perlabuhan Klang, Kawasan Perindustrian Bukit Raja, Istana Klang, hospital dan kawasan-kawasan lain.  

SYABAS ingin memaklumkan bahawa permintaan bekalan air di Negeri Selangor telah terus meningkat manakala rezab kapasiti bekalan air daripada 33 buah loji-loji sedia ada telah menyusut hingga ke tahap kurang daripada 3% kerana tiada sebarang pembinaan loji-loji baru yang boleh membantu meningkatkan rezab kapasiti bekalan air sedia ada. SYABAS ingin menjelaskan bahawa kadar agihan bekalan air yang boleh diagihkan pada masa ini adalah 4,326 JLH manakala kadar penggunaan bekalan air terkini adalah sekadar 4,230 JLH dan ini menunjukkan rezab kapasiti bekalan hanya 96 JLH sahaja. Disebabkan keadaan ini, hentitugas sementara LRA SSP1 yang membekalkan air berkapasiti 840 JLH akan mengakibatkan gangguan bekalan air.[/spoiler]

SYABAS ingin memaklumkan tempoh masa gangguan bekalan air tersebut dianggarkan selama 36 jam iaitu bermula pada jam 8.00 pagi, 14 Mac 2012 (Rabu) sehingga 8.00 malam, 15 Mac 2012 (Khamis). Senarai kawasan yang terlibat adalah seperti di Lampiran A.Sebagai persediaan, semua pengguna di kawasan tersenarai di lampiran A adalah dinasihatkan untuk menyimpan bekalan air secukupnya bagi menghadapi gangguan tersebut. Walau bagaimanapun, sebahagian kawasan daripada 7 wilayah terlibat khususnya kawasan rendah berkemungkinan akan terus mendapat bekalan air dalam tempoh tersebut tanpa sebarang gangguan bekalan air kerana mendapat sumber daripada loji-loji rawatan yang lain termasuk LRA SSP2, SSP3, Sungai Langat dan Sungai Semenyih serta simpanan dalam kolam-kolam air yang tersedia.

Get more information by clicking on the spoiler >>  [spoiler]Dengan rezab kapasiti simpanan yang kecil dan kadar permintaan yang tinggi, pihak SYABAS ingin memaklumkan bahawa hentitugas LRA SSP1 kali ini akan menyebabkan masa pemulihan(recovery) yang lebih panjang walaupun kerja-kerja yang dilakukan pihak SPLASH mengikut jadual. Adalah dijangkakan tempoh masa yang diambil untuk keadaan bekalan air pulih sepenuhnya di semua kawasan terlibat adalah secara berperingkat-peringkat dan SYABAS menjangkakan kawasan yang tinggi dan jauh dari kolam air terutamanya di sekitar Petaling dan Klang adalah kawasan yang terakhir akan pulih sepenuhnya. SYABAS juga akan memaklumkan dari semasa ke semasa berhubung status pemulihan bekalan air di kawasan yang terlibat sekiranya perlu.

SYABAS akan berusaha bagi membuat sebarang penyediaan termasuk menyediakan simpanan dalam kolam air dengan secukupnya dan menyalurkan air dari sumber lain sekiranya rezab kapasiti membenarkan bagi mengurangkan tempoh masa pemulihan dan juga jumlah kawasan yang terlibat. Atas inisiatif SYABAS, kawasan-kawasan di Wilayah Sepang, Hulu Langat, Sabak Bernam, serta sebahagian Kuala Selangor dan Gombak akan mendapat sumber bekalan alternatif daripada sumber berasingan iaitu dari LRA SSP3 dan SSP2. Sehubungan itu, dijangka kawasan-kawasan ini tidak akan menghadapi gangguan bekalan air.

Sebagai langkah persediaan awal, SYABAS telah meletakkan kakitangannya untuk menghadapi hentitugas berjadual ini termasuk meletakkan 42 buah lori tangki dalam keadaan tunggu sedia serta menyediakan 192 buah tangki statik sekiranya diperlukan untuk diletakkan di kawasan-kawasan yang strategik bagi membekalkan air pada waktu kecemasan. Pihak SYABAS juga akan mengaktifkan ERP Kod Kuning (mode standby) semasa menghadapi hentitugas ini.[/spoiler]

Para pengguna di kawasan terlibat dinasihatkan agar menggunakan air secara berhemah sepanjang tempoh hentitugas LRA SSP1 tersebut. Mereka yang memerlukan bantuan bekalan air menerusi lori tangki ataupun ingin mendapat maklumat lanjut berhubung gangguan bekalan air tidak berjadual ini disaran agar menghubungi Pusat Perkhidmatan Pelanggan (PUSPEL) di talian bebas tol, 1-800-88-5252.

Bilangan Wilayah terlibat : 5 Wilayah

1. Wilayah Hulu Selangor

2. Wilayah Petaling

3. Wilayah Kuala Lumpur

4. Wilayah Klang/Shah Alam

5. Wilayah Kuala Langat

  WILAYAH HULU SELANGOR

 1. Kg. Sg. Serai, Kuang
 2. Kg. Kuang, Kuang
 3. Kg. Cempedak, Kuang
 4. Kg. Gombak, Kuang
 5. Kg. Baru, Kundang
 6. Kg. Melayu Sri, Kundang
 7. Kg. Permata, Kundang
 8. Taman Desa, Kundang
 9. Bandar Baru Kundang
 10. Kundang Jaya, Kundang
 11. Taman Rajmat Jaya, Kundang
 12. Taman Tasik Biru, Kundang
 13. Kawasan Industri, Kundang
 14. Keseluruhan Bandar Tasik Puteri

WILAYAH PETALING

 1. SS 1 – 6, PJ
 2. SS 7, Kelana Jaya
 3. SS 8, Trade Zone
 4. SS 9A, Sg. Way
 5. SS 20, Damansara Kim
 6. SS 21 & 21A, Damansara Utama
 7. SS 22, Damansara Jaya
 8. SS 22 – 23, Kg. Sg. Kayu Ara
 9. SS 24, Taman Megah
 10. SS 25, Taman Mayang Mas
 11. SS 26, Taman Mayang
 12. PJU 1, Bukit Mayang Mas, Kg. Cempaka, Sungai Mas & Aman Suria..
 13. PJU 1A, Damansara Idaman
 14. PJU 3, Sunway Damansara & Mutiara Tropicana
 15. PJU 6A, Kg. Kayu Ara
 16. PJU 7, Mutiara Damansara
 17. PJU 8, Damansara Perdana & Bukit Lanjan
 18. Taman Megah Mas
 19. Bandar Utama
 20. Tropicana Golf
 21. TTDI & Pinggiran TTDI
 22. Sg. Pencala
 23. Seksyen 2 hingga 11, Kota Damansara
 24. PJU 5, Pusat Perdagangan Kota Damansara
 25. U9, Monteres, Kayangan Height & Subang Sejahtera
 26. Seksyen 12 hingga 14, PJ
 27. Kg. Melayu Subang
 28. U3, Subang Perdana
 29. U5, Mah Sing
 30. Subang Bestari

WILAYAH KUALA LUMPUR

 1. Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN), Bukit Kiara
 2. Kelab DiRaja Selangor
 3. Bukit Kiara Resort
 4. Pusat Sukan Bukit Kiara
 5. Pusat Sains Negara
 6. Suruhanjaya Sekuriti
 7. Bahagian Teknologi Pendidikan
 8. Pusat Konvensyen Sime Darby
 9. Jalan Segambir
 10. Jalan Belimbing
 11. Jalan Setia Bistari
 12. Jalan Setia Murni 1 hingga 12
 13. Jalan Setia Budi
 14. Jalan Setia Rasa
 15. Jalan Setia Raya
 16. Jalan Setia Jaya
 17. Jalan Medan Setia
 18. Jalan Setia Bakti
 19. Jalan Setia Kasih
 20. Plaza Damansara
 21. Taman Seri Beringin

WILAYAH KLANG/SHAH ALAM 

 1. Seluruh Kawasan Sunway Kayangan
 2. Seluruh Kawasan Subang Impian ( Jalan Pulau Indah)
 3. Seluruh Kawasan Sunway Suria
 4.  Seluruh Kawasan Puncak Perdana 
 5.  Seluruh Kawasan Sungai Kapar Indah 
 6. Seluruh Kawasan Pekan Meru, Bukit Kerayong, Kg. Budiman, Felda Bukit Cerakah, Cerakah Jaya, Bukit Kapar dan kawasan sekitar 
 7. Seluruh kawasan Kg. Delik Kanan
 8. Seluruh Kawasan Kg. Delik Kiri
 9. Seluruh Kawasan Kg. Delik Dalam
 10. Seluruh Kawasan Kg. Delik Baru
 11. Seluruh Kawasan Kg. Sungai Udang
 12. Seluruh Kawasan Jalan Sg. Bertik
 13. Seluruh Kawasan Jalan Yadi
 14. Seluruh Kawasan Jalan Batu Unjur
 15. Seluruh Kawasan Jalan Kim Chuan
 16. Seluruh Kawasan Taman Kim Chuan
 17. Seluruh Kawasan Taman Bayu Perdana
 18. Seluruh Kawasan Flat Sri Angkasa
 19. Seluruh Kawasan Vista Indah Apartment
 20. Seluruh Kawasan Bandar Puteri
 21. Seluruh Kawasan Bandar Ambang Botanic
 22. Seluruh Kawasan Taman Kota Permai
 23. Seluruh Kawasan Bandar Botanic
 24. Seluruh Kawasan Bandar Bukit Tinggi 1 dan 2
 25. Seluruh Kawasan Flat Pendamar Indah
 26. Seluruh Kawasan Taman Sentosa
 27. Seluruh Kawasan Bandar parklands
 28. Seluruh Kawasan Kg. Idaman
 29. Seluruh Kawasan Taman Gembira
 30. Seluruh Kawasan Jalan Raja Lumu
 31. Seluruh Kawasan Flat Perumahan Teluk Gadong Indah A
 32. Seluruh Kawasan Rumah Teres Teluk Gadong Indah A
 33. Seluruh Kawasan Flat Pandamaran Indah
 34. Seluruh Kawasan Kg. Pendamar
 35. Seluruh Kawasan Jalan Tengku Badar
 36. Seluruh Kawasan Persiaran Raja Muda Musa
 37. Seluruh Kawasan Jalan Kastam
 38. Seluruh Kawasan Pandamaran
 39. Seluruh Kawasan Pandamaran Jaya
 40. Seluruh Kawasan Taman Telok Gedung Besar
 41. Seluruh Kawasan Sobena Jaya, Pandamaran

WILAYAH KUALA LANGAT

 1. Tmn Perwira  Sijangkang
 2. Tmn Sri Medan  Sijangkang
 3. Meter Pukal – Kebun Baru Ke Bkt Kemandol
 4. Tmn Sijangkang Indah  Sijangkang.
 5. Tmn Sijangkang Jaya
 6. Rancangan Rumah Murah Sijangkang
 7. Bt 8  Sijangkang
 8. Bt 8 1/2  & Bt 9 Kg Medan Sijangkang
 9. Bt 9  Kg Medan
 10. Bt 9  Sijangkang
 11. Bt 10 Kebun Baru
 12. Ladang Telok, Telok Panglima Garang
 13. Tmn Sri Panglima, Telok Panglima Garang
 14. Tmn Panglima,  Telok Panglima Garang
 15. Tmn Dato Hormat , Telok Panglima Garang
 16. Tmn Emas  , Telok Panglima Garang
 17. Tmn Halijahton  , Telok Panglima Garang
 18. Tmn Desa Wira  , Telok Panglima Garang
 19. Tmn Indah Jaya  , Telok Panglima Garang
 20. Jln Kenanga  Sijangkang
 21. Tmn Telok  , Telok Panglima Garang
 22. Tmn Gembira (Jaya Utama) , Telok Panglima Garang
 23. Tmn Jaya Utama  , Telok Panglima Garang
 24. Tmn Pahlawan
 25. Tmn Medan Indah  , Telok Panglima Garang
 26. Tmn Perkasa, Telok Panglima Garang
 27. Tmn Pertiwi (Jalan Pertiwi 1,3,5) , Telok Panglima Garang
 28. Kg Mujahiddin  Bt 9 Kebun Baru
 29. Jln Gotong Royong  Bt 8 Sijangkang
 30. Jln Telok Mengkuang  , Telok Panglima Garang
 31. Jln Kubur  , Telok Panglima Garang
 32. Tmn Desa Wira  , Telok Panglima Garang
 33. Jln Manggis  Kg Medan
 34. Jln Pisang  Kg Medan
 35. Jln Helang  Kebun Baru
 36. Jln Merak  Kebun Baru
 37. Jln Sekolah  Bt 9 Kebun Baru
 38. Jln Murai  Bt 9 Kebun Baru
 39. Jln Siantan  Bt 10 Kebun Baru
 40. Jln Masjid  Bt 10 Kebun Baru
 41. Jln Cempaka  Bt 10 Kebun Baru
 42. Jln Enggang  Kebun Baru
 43. Jln Rajawali  Bt 9 Kebun Baru
 44. Jln Besar Sijangkang
 45. Ladang Telok  , Telok Panglima Garang
 46. Kaw.Kilang Kebun Baru / Telok Panglima Garang
 47.  Pekan Telok  , Telok Panglima Garang  

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.